HomeBlogDuurzaam wonen

praktische ideeën voor een eco-vriendelijk interieuradvies

Duurzaam wonen

16 oktober 2023

In deze moderne tijd, waarin duurzaamheid een steeds belangrijkere rol speelt, streven steeds meer mensen ernaar om een duurzaam leven te leiden. Een van de manieren waarop we dit kunnen doen, is door ons interieur duurzaam in te richten. Door bewuste keuzes te maken en praktische ideeën toe te passen in ons interieuradvies, kunnen we een positieve impact hebben op het milieu zonder in te leveren op stijl en comfort. In deze blog delen we enkele praktische ideeën voor een eco-vriendelijk interieur.

Kies voor natuurlijke materialen:

Een duurzaam interieur begint bij het gebruik van natuurlijke, duurzame materialen. Denk bijvoorbeeld aan meubels gemaakt van gerecyclede petflessen of gerecycled hout. Deze materialen zijn hernieuwbaar en hebben een lagere impact op het milieu dan traditionele materialen zoals nieuw plastic of spaanplaat.

Investeer in energiezuinige verlichting:

Verlichting is een essentieel onderdeel van ons interieur, maar traditionele gloeilampen zijn allesbehalve energiezuinig. Vervang ze daarom door Ledlampen. Ledverlichting verbruikt minder energie, gaat langer mee en bevat geen schadelijke stoffen zoals kwik. Daarnaast kun je ook natuurlijk licht maximaliseren door gebruik te maken van grote ramen en lichte gordijnen.

Gebruik ecologische verf:

Veel verfsoorten bevatten schadelijke stoffen die zowel het milieu als onze gezondheid kunnen schaden. Kies daarom voor ecologische verf op waterbasis. Deze verf is vrij van giftige stoffen, heeft een lagere VOS (Vluchtige Organische Stoffen) uitstoot en is dus veel milieuvriendelijker.

Verklein je ecologische voetafdruk

Door middel van keuze voor milieubewuste stoffen in het gebruik voor de meubels. Een voorbeeld daarvan is Sunbrella, een stof welke bestaat uit 100 % acrylvezel. Deze vezel is door en door gekleurd waardoor er geen verkleuring plaatsvindt door zonlicht. Doordat woningen tegenwoordig steeds meer met grote glaspartijen gebouwd worden geeft dan een kleurvastheid een steeds grotere doorslag.

Mooie bijkomstigheid is dat deze stof gefabriceerd wordt met een minimum aan afval, er wordt 50% gerecycled acrylaat gebruikt en geeft dus een lage ecologische voetprint met een uiterst hoogwaardige kwaliteit.

Creëer een groen interieur:

Het gebruik van planten in een interieur is niet alleen mooi, deze zorgen ook voor een gezond binnenkomst. De luchtkwaliteit wordt verbeterd door het omzetten van co2 naar zuurstof en filteren ook schadelijke stoffen uit de lucht. Voorbeelden van goed filterende planten zijn de Sanseveria, Areca Palm of de Pothos. Een duurzame toevoeging aan je interieur!

Een duurzaam interieur is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook een positieve invloed hebben op ons welzijn. Door praktische ideeën toe te passen, zoals het kiezen voor natuurlijke materialen, energiebesparende verlichting en hergebruik van meubels en accessoires, kunnen we een eco-vriendelijk interieur creëren zonder in te leveren op stijl en comfort. Met deze kleine veranderingen kunnen we allemaal ons steentje bijdragen aan een duurzamere toekomst.

WEETJES

  • Wist je dat je ramen voor een warmteverlies tussen 20 % en 50 % zorgen?
  • Gordijnen hier een tot een energiebesparing van 25% kunnen lijden
  • Thuis By de collectie Re-Think van Vadain, 100% gerecyclede materialen levert
  • Ook de toppoint Duette Shades, warmte – isoleren raamdecoratie kan adviseren

We helpen u graag bij uw duurzame interieur door middel van een passend advies.